17. mai Pavlova

Pavlova hører hjemme på en 17. maifest. Her er den laget i form av en krans. I tillegg til at det ser veldig dekorativt ut så er det faktisk veldig praktisk når man skal skjære kakestykker. Denne er pyntet med bær i de norske fargene og små pikekyss. Bunnen kan med fordel lages dagen før. La den bare stå ovnen over natten. Pynt kaken rett før servering for aller best resultat.

Ingredienser 
4 eggehviter
250 g sukker
2 ts maisennamel
1 ts hvitvinseddik

Krem
2,5 dl fløte
2 ss melis
4-5 ss vaniljekrem

Pynt
250 gr jordbær
50-100 gr blåbær
Pikekyss

Ha romtempererte eggehviter i en ren, tørr bolle. Det bør helst være en stål- eller glassbolle, da andre typer boller kan gjøre det vanskelig å få eggehvitene til å «skumme». Visp på lav hastighet til det dannes et mykt skum (bruk ballongvisp). Øk hastigheten til høy og tilsett sukkeret litt av gangen og pisk godt mellom hver gang. Blandingen vil nå bli tykk og blank. Pass på å ikke piske for lenge, da kan du risikere at blandingen blir kornete. Vend forsiktig inn siktet maisennamel og hvitvinseddik med en slikkepott.

Dekk en stekeplate med bakepapir. Tegn rundt bunnen på en springform (ca 24 cm). Ha marengsen i en sprøytepose med en 1B tipp. Sprøyt litt store derter omtrent midt på streken du tegnet. Sprøyt så en litt mindre derter innen for den første ringen. Jeg brukte en spiseskje og laget et lite søkk i midten. Stek i 1 1/2 time på 110 °C. Kan godt la bunnen stå i ovnen til den blir kald etter steketiden. Vær forsiktig når du løfter kaken over til et fat – den knekker lett.

IMG_3891.jpg

Krem: Pisk kremfløte, vaniljesukker og melis til krem, pass på at den ikke blir for stiv. Jeg laget egen vaniljekrem av eggeplommene som var til overs, men du kan også bruke ferdig vaniljekrem kjøpt i butikken. Oppskriften på vaniljekrem kan du se nederst. Pisk fløte og melis stivt, men pass på å ikke overpiske. Ha i 4-5 ss vaniljekrem og pisk dette så vidt sammen.

Når marengsen steker, hver den seg litt. Jeg tok derfor å trykket ned marengsen i midten der vi tidligere laget søkket. Da får vi plass til litt mer krem og den sklir ikke av kaken. Fordel kremen og pynt med jordbær, blåbær og søte pikekyss.

PS: De blå pikekyssene er veldig fargesterke og egner seg best til pynt. Man blir blå på tennene om man spiser de. Ungene syntes det var kjempegøy, men en flott dame i bunad vil kanskje ikke bli like sjarmert av blå tenner😉

Pikekyss/marengs
50 g eggehvite
100 g sukker
ønsket pastafarge

Disse bør lages dagen før da disse trenger lang tid i ovenen.

Gjør klart et stekebrett med bakepapir på og fordel sukkeret utover. Sett dette i ovnen på 150 °C. Pisk eggehvitene på middels hastighet i 5-6 minutter. Ta sukkeret ut av ovnen og tilsett dette sakte, i en tynn stripe i eggehvitene.  Pisk videre i 8-10 minutter på full hastighet.

Gjør klar to sprøyteposer. Jeg brukte en med en liten rund tipp og en pose med 6B tipp. Denne posen vrenger jeg etter jeg har satt i tippen og lager striper med blå pastafarge rundt hele posen. Dette gir en fin mørkblå effekt på marengsen.

Når marengsen er ferdig kan du ta halvparten i den hvite posen og så ha litt blå pastafarge i det som er igjen og pisk til fargen er jevnt fordelt. Ha dette så i sprøyteposen som vi malte med blått i stad. Jeg bruker hansker når jeg gjør dette for jeg klarer aldri og la være å bli blå overalt.

Gjør klar 2 stekebrett dekket med bakepapir og sprøyt ut derter med marengs. Hold posen helt loddrett. Trykk lett, slipp opp og dra posen rett opp.

Sett begge brettene i ovnen og tørk de i ca 2 timer på 100 °C varmluft. La brettene stå en time i ovnen etter steketiden (skru selvfølgelig av varmen).

Vaniljekrem (denne kan også lages dagen i forvei)
4 eggeplommer
100 g sukker
2 ss maisennamel
2 dl helmelk
1 dl fløte
1 vaniljestang

Pisk eggeplommer og sukker i en bolle til eggedosis. Rør maisennamel og 1 dl melk godt sammen i et glass e.l. Ha resten av melken, fløten og frøene fra en vaniljestang i en kjele og kok opp på middels varme. Hell maisennablandingen over i eggedosisen og pisk godt sammen. Når melkeblandingen har fått et oppkok kan du helle dette over eggedosisen. Rør rundt og ha dette tilbake i kasserollen igjen for et nytt oppkok. Rør hele tiden, og når du merker at kremen begynner å klumpe seg kan du røre videre i ca. 1-2 minutter. Avkjøl kremen i kjøleskapet med plastfolie over så den ikke snerker seg.

IMG_3922.jpg

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s