Rosettbakkels

En av våre gamle tradisjonsjulekaker er rosettbakkels. De ser super dekorative ut og er ganske morsomme å lage om man er litt tålmodig. Dette var mitt første forsøk og det gikk kjempe fint. Du trenger da å skaffe deg et rosettbakkelsjern. dette får du kjøpt på f.eks Jernia

Du trenger:
100 g mel
1 egg
1,5 dl helmelk
1 ts smeltet meierismør
2 ss sukker

500-1000 g smult
melisdryss til pynt

Start med å del opp pakken med smult i litt mindre biter og ha den i en kjele. Jeg bruker 1000 g da jeg synes det blir litt lite med kun 500 g. Om du har en liten kjele så går det bra også, men jeg foretrekker en litt større kjele på ca 3 liter. Varm opp smulten på middels varme til den når ca 170 °C. Dette kan ta ca en halvtime. Jeg bruker et sukkertermometer for å ha kontroll på temperaturen. Hvis du ikke har dette kan du stikke en trepinne i smulten. Når det bobler rundt pinnen, så er den varm nok.

Bland alle ingrediensene i en liten bolle og visp det til en jevn røre. Dette gjøres lett med en håndvisp og tar bare et par minutter. La røren stå å svelle i ca 20 minutter.

Når smulten er varm nok, så er det viktig å varme opp rosettbakkseljernet slik at røren setter seg fast på det. Hvis du ikke gjør dette, så sklir røren bare rett av jernet. Hold jernet i smulten i 10 sek. Dunk så jernet lett over litt kjøkkenpapir for å få av overflødig smult. Dypp det varme jernet forsiktig i røren. Her er det viktig at du ikke dypper så langt ned at røren går over kanten. Da vil du ikke klare å få kaken av jernet. Ha jernet med røren over i smulten og hold det nede i ca 10-15 sek. Løft så jernet og rist kaken lett av. Hvis det er vansklig, så bruk en gaffel eller en liten trepinne og hjelp den av. La kaken ligge i noen sekunder før du bruker en trepinne og snur kaken rundt. Når den er passe gylden så fisker du den opp og legger den på en rist dekket med kjøkkenpapir. Så er det bare å fortsette til røren er slutt.

Før servering kan de pyntes ved å drysse litt melis på toppen. Oppbevares i en tett kakeboks, eller fryses.

VIKTIG: Smult kan være farlig om den blir for varm, derfor er det alltid lurt å ha et lokk i nærheten. Ikke prøv å slukke en smultbrann med vann. Det blir bare mye verre. Sette på lokk og skjyv kjelen forsiktig av platen. Når du er ferdig med alle kakene lar du smulten avkjøle seg helt til den blir hvit igjen. Dette kan ta et døgn men går fortere om du setter kjelen et kaldt sted. Ikke hell smult i vasken eller i toalettet fordi den kan tette igjen rørene dine. La den bli stiv igjen og skrap den ut av kjelen og kast den i søpla i stedet.
lig i en tett boks. Legg du gjerne lagvis med matpapir i mellom.

536a8036

En kommentar om “Rosettbakkels

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s