Kransekake til julefesten

Jeg er veldig glad i kransekake. Da snakker jeg skikkelig kransekake, ikke den du får kjøpt på butikken. I mange år kjøpte mamma fra en dame kalt Anneli og vi var alltid like begeistret. Akkurat passe seig og god. Anneli har bakt kransekaker til haldensernes store glede i 40 år. Nå har hun gitt seg, men jeg har vært så heldig å få oppskriften av henne.

 

Du trenger:
500 g mandler
500 g melis
4 eggehvitte

Royalicing:
1 eggehvitte
250 gr melis
½ ts sitronsaft

Mal mandlene, her er det viktig å bruke en nøttekvern. Ikke bruk en foodprossesor. Den slår oljen ut av nøttene og  kakene vil bare flyte utover. Tilsett melisen og rør dette godt sammen. Ha så i 4 eggehvitter og bland det sammen til det blir en smidig deig. Dette kan fint gjøres med hendene.

Pakk deigen godt inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i minst et døgn, helst to.

Gjør klar ringene. Smør de godt med smør eller formfett og dryss med semulegryn. Kna deigen lett og ungå å bruke mel på bordet. Rull tynne pølser av deigen og legg de på plass i ringene. Jeg starter med den minste ringen, da jeg ikke alltid får nok deig til de to største ringene. Men det er jo ingen som ser om de to nederste mangler. Hvis man er flink å rulle tynne nok pølser så burde det gå fint.

Stekes i midten på 180 °C i 12 minutter. Avkjøl ringene med kakene i på en rist til de blir kalde. Snu de forsiktig opp ned og løsne kakene.

Royalicing: Ha melis og eggehvitte i en miksebolle. Start med å legge et håndkle over maskinen og miks på lav hastighet i et minutt. Da forhindrer du forhåpentligvis å få en fin melissky over hele kjøkkenet din. Fortsett så på høyhastighet til det det blir en jevn luftig krem. Dette tar ca 5-7 minutter. Ha i sitronsaften og miks litt til. Nå er icingen fortsatt litt tykk så da må vi spe ut med litt vann. Jeg pleier å gjøre dette i en litt mindre bolle med en skje. Ta litt og litt vann til icingen blir passe tykk. Ha icingen i en sprøytepose med Wilton tipp 2.

Hvis du vil pynte med snøkrystaller slik jeg har gjort så bør dette gjøres to dager i forvei, da de trenger lang tid å tørke. Jeg printet ut noen snøkrystaller og la de under litt bakepapir og sprøytet i vei. Greit å lage de litt tykke, fordi de er veldig skjøre.

Start med å sette sammen kransekaken. Sprøyt icing i et sikksakk mønster rundt hele den største ringen før du legger på neste. Forstett helt til toppen. Til slutt kan du feste snøkrystallene ved å sprøyte royalicing på baksiden før den klemmes forsiktig inntil kaken.

Kransekaken holder seg best om den fryses, men klarer seg godt pakket inn noen dager i kjøleskap også.

kransekake3

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s