Mormors smultringer

Smultringer er en stor del av den norske julen og dette er min mormors oppskrift. Hun døde desverre for noen år siden, men tradisjonen lever videre og jeg baker disse hjemme hos mamma hvert år sammen med lillesøster.

ca 60 stk

Ingredienser
3 egg
225 g sukker
2 ¼ dl fløte
1 ½ dl rømme
1 ts kardemomme
1 ½ ts hornsalt
¼ ts salt
525 g hvetemel, pluss
endel til knaing når
smultringene skal bakes ut
4-5 pk smult

Ha egg og sukker i en miksebolle og pisk dette til eggedosis. Dette tar ca 6-7 minutter. Tilsett rømme og fløte og rør dette til det såvidt blandet sammen. Sikt inn de tørre ingrediensene og miks dette godt sammen. Det kan hende du må røre for hånd til slutt. Denne deigen skal være ganske seig og klissete.

Dekk bollen godt med plastfolie og sett i kjøleskapet natten over.

Start med å varme opp smulten i en stor kjele på middelsvarme. Dette tar
ganske lang tid, opp mot 45 minutter.

Siden denne deigen er ganske klissete, må vi kna inn en del mel før vi kan kjevle ut deigen. Bruk en sleiv og ta et par klumper med deig av gangen. Kna inn mel og kjevle den ut til ca 5 mm tykk. Gjør klart 2-3 stekebrett og strø disse med hvetemel. Dette er for at smultringene ikke skal sette seg fast. Bruk en smultring­utsikker og stikk ut ringer og legg de på brettet.

Stikk en trepinne i smulten for å sjekke om den er varm nok. Bobler det rundt pinnen er det klart. Ha i 4-5 smultringer av gangen. La de steke i ca 2 minutter før du snur de med en liten trepinne. Når de har fått en gylden og fin farge på begge sider er de klare. Fisk de opp og legg de på en rist dekket med kjøkkenpapir. Disse holder seg best om de fryses i plastposer.

VIKTIG: Smult kan være farlig dersom den blir for varm, derfor er det alltid lurt å ha et lokk i nærheten. Ikke prøv å slukke en smultbrann med vann. Det blir bare mye verre. Sette på lokk og skjyv kjelen forsiktig av platen. Når du er ferdig med alle smultringene, lar du smulten avkjøle seg helt til den blir hvit igjen. Dette kan ta et døgn men går fortere om du setter kjelen et kaldt sted. Ikke hell smult i vasken eller i toalettet fordi den kan tette igjen rørene dine. La den bli stiv igjen og skrap den ut av kjelen og kast den i søpla i stedet.

smultringer_2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s