Digg karamellkake

En av mine absolutte favoritter er karamell. Jeg blir nesten aldri lei. Ble inspirert av Ida`s Fristelser og måtte lage en slik kake selv. Oppskriften er litt annerledes. Laget slik at den passer en litt mindre form og glasuren er endret litt. Men fy søren så god den ble. Denne må dere prøve. Den tar litt tid, men om dere er glad i karamell, så er det verdt tiden.

Karamell
300 g sukker
1/2 dl vann
75 g smør i terninger
2 1/2 fløte
2-3 klyper grovt salt

Kake
3 egg
350 g sukker
175 g smør
10 ss karamell
300 g mel
2 1/2 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
1, 75 dl melk

Glasur
50 g smør
karamell (behold litt til pynt)
200 g melis
ca 50-100 g peanøtter

Karamellen:
Lag karamellen først. Denne tar litt tid og må rekke å avkjøle seg litt i tillegg. Rør sammen sukker og vann i en kjele og varm dette opp på middels høy varme. Etter det har gått ca 5 minutter kan du øke til høy varme. La denne stå uten at du rører, helt til karamellen får en gylden farge. Du kan vende litt på kjelen under veis, men det skal egentlig ikke være nødvendig. Jo mørkere fargen blir jo bitrere blir smaken, så har må du prøve deg frem på hva du liker best selv.  Når du er fornøyd så skrur du ned til lav varme og tilsetter smøret. Rør dette inn før du tilsetter litt og litt fløte. Vær obs på at det kan bruse opp litt. Ha i 2-3 klyper grovt salt. Skru opp varmen til middels og kok videre i 5-6 minutter. Da er den ferdig og kan siles over i en bolle som tåler høy varme. Vi siler i tilfelle det er noen klumper i karamellen. Avkjøl karamellen.

Kaken:
Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Dette tar ca 6-7 minutter. Start gjerne på middels hastighet og øk så til høy etter ca 1 minutt. Smelt smøret på middels varme og tilsett melken og 10 ss av karamellen. Rør sammen og hell dette i den ferdige eggedosisen og miks på lav hastighet til det er så vidt blandet sammen. Vend så i mel, bakepulver og vaniljesukker med en slikkepott.

Hell røren i en langpanne (ca 30-40 cm) som er dekket med bakepapir og stek midt i ovnen på 200 grader. Etter 10 minutter skrur du ned til 175 grader og steker i ytterligere 10 minutter. Sjekk kaken med en kakepinne. Stikk den i midten av kaken og om den kommer ut tørr så er den ferdig. Avkjøl kaken i formen.

Glasuren:
Start med å smelte 50 gram smør i en kjele. Tilsett karamellen, men behold litt til pynt. Rør dette godt sammen og tilsett melis. Bruk en ballongvisp og rør til glasuren er glatt og klumpefri. Hell glasuren over kaken og fordel den pent utover med en slikkepott. La denne glasuren få stivne litt, men ikke helt før du strør over peanøtter. Om du gjør dette med en gang så vil de synke ned. Avslutt med å ha resten av karamellen i en sprøytepose og pynt med å lage et sikksakk mønster på toppen. Denne kaken holder seg fint i kjøleskapet i 3.4 dager.

536a9067

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s