Maiblomst kake

Nå står snart 17-mai for døren og for de aller fleste av oss blir den ganske annerledes i år. Rare tider, men noen tradisjoner må vi holde på, nemlig å bake en fin kake. Vi kan jo heldigvis invitere noen til litt hygge, så hvorfor ikke pynte kaken som en stor og flott Maiblomst. Dette er en gulrotkake med tradisjonell kremost-frosting, bare pyntet i flaggets fine farger. Denne kaken kan fint lages et par dager i forvei, så du slipper stress.

LiseStenersen_17.mai_kake

Kaken
4 egg
3 dl sukker
3 dl hvetemel
2 ts natron
1 ts bakepulver
3 ts malt kanel
1/4 ts malt ingefær (valgfritt om man vil ha lit ekstra kryddersmak)
1/4 ts malt nellik (valgfritt om man vil ha lit ekstra kryddersmak)
1 ts salt
1 vaniljesukker
1 ½ dl nøytral olje
5 dl revet gulrot

Frosting
400 g philadelpiaost, kald
300 g smør, romtemperert
3 ts vaniljesukker
400-500 g melis
rød og blå pastafarge

Pisk egg og sukker til eggedosis (bruk ballongvisp). Sikt sammen mel, vaniljesukker, bakepulver, natron, krydder og salt og ha dette klart i en bolle. Skrell og riv 4-5 gulrøtter for å få ca. 5 dl.

Sikt melblandingen i eggedosisen og vend forsiktig med en slikkepott. Tilsett så gulrøtter sammen med oljen. Miks dette så vidt sammen med en slikkepott. Pass på å behold så mye luft som mulig i røren.

Smør en 24 cm stor kakeform godt og kle den med bakepapir, både i bunnen og på sidene. Hell kakerøren i og stek nederst i ovnen på 190 °C i ca. 45 minutter. Avkjøles helt.

Frosting: Visp smøret kraftig til det blir lyst og luftig. Det tar ca. 2-3 minutter. Tilsett melis og fortsett å visp i 3-5 minutter til den igjen er lys og luftig. Tilsett så philadelphiaosten og visp til kremen blir jevn og glatt. Dette tar ikke lang tid i det hele tatt, så pass på. Vispes kremen for mye så kan den bli for flytende.

Bunnen kan gjerne lages dagen i forvei. Oppbevares pakket inn i plastfolie eller aliminiumsfolie i kjøleskap. Den er enklere å dele den om den har blitt skikkelig kald.
Skjær bunnen i to og ha den ene bunnen på et kakefat. Smør på litt av frostingen. Legg på den andre bunnen og dekk hele kaken med frosting. Del den resterende frostingen opp i 3 deler. Mest til den hvite og rød og bare litt til den blå. Bruk pastafarge og gjør klar rød og blå frosting.

Start med den røde. Fyll en sprøytepose og klipp et mellomstort hull. Sprøyt mellomstore derter frosting rundt hele kanten av kaken. Ta en baksiden av spiseskje og trykk forsiktig ned i ytterkant av derten og trekk inn mot midten av kaken. Tørk av skjeen med litt papir og fortsett rundt hele kaken. Gjør samme prosedyre med den hvite og den blå frostingen, men klipp litt mindre hull for hver runde. Jeg bruker en t-skje på de neste rundene. Fortsett slik til du kommer til midten. Her avsluttet jeg med å sprøyte 5 derter som trekkes inn mot midten.

LiseStenersen_stembystep

LiseStenersen_17.mai_kake_2

En kommentar om “Maiblomst kake

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s